ΝΔούλα Κομπραδόρων

Comprador [1] σημαίνει στην κυριολεξία αγοραστής και είναι πορτογαλικής προέλευσης. Ο όρος κομπραδόροι και κομπραδόρικη αστική τάξη ήταν ο αγαπημένος των παλαιο-κομ-μουνι-στων για να χαρακτηρίσει τους κοτζαμπάσηδες που είναι στα κουμάντα του προτεκτοράτου μας και που ακόμα παριστάνουν την αστική τάξη. Όλα αυτά παλιά. Τότε που η αριστερά και οι «πρωτοπορίες» του λαϊκού κινήματος διέθεταν ακόμα κάποια θεωρητικά εργαλεία και μια κάπως αξιοπρεπή μαρξιστική-λενινιστική ανάλυση. Ο Karl Marx, σαν ολοκληρωτής του φωταδιστικού ιδεολογήματος, θεωρεί ότι υπάρχει προοδευτική αστική τάξη την οποία και υμνεί χωρίς ενδοιασμούς. Προφανώς για όσους δεν έχουμε διαβάσει τον μαρξισμό, κι όχι μόνο, από τα εξώφυλλα είναι γνωστό και εύκολα κατανοητό ότι αυτές οι διακρίσεις είναι μια κληρονομημένη παράδοση της αστικής τάξης που ο Αρχιεπίσκοπος του προλεταριάτου προσπαθεί να εκτρέψει προς το δικό του ιδεολόγημα και για το δικό του όφελος. Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι ο Μαρξούλης παθαίνει συχνά πυκνά κρίσεις ειλικρίνειας και αναφέρεται στις πηγές.

Ο κομπραδόρος, ως επιστάτης των ξένων αφεντικών και συγκεκριμένα κυρίως του ιμπεριαλισμού και των πολυεθνικών εταιριών, μετά την πρωταρχική συσσώρευση του πλούτου, που αποκτά από την εκμετάλλευση των συμπατριωτών του και την εκποίηση bir para του εθνικού πλούτου, αναπτύσει φιλοδοξίες εδραίωσης και διαιώνισης της μεταπρατικής του δραστηριότητας. Δημιουργείται έτσι, σε κάθε προτεκτοράτο, ένα άθλιο πολιτικό κατεστημένο που ταΐζει μια ακόμα αθλιότερη «πνευματική ελίτ» προκειμένου να μοιραστούν οι ελάχιστες χαντρούλες που θα εντυπωσιάσουν τους πλεμπάριους (μικροαστούς και προλετάριους) που ψηφίζουν και νομιμοποιούν την εξουσία αυτών των καθαρμάτων.

Το πουλέν Κυριάκος Πιερρακάκης προέρχεται από το εκσυγχρονιστικό μΠΑτΣΟΚ το οποίο ο Κούλης γλείφει πατόκορφα γιατί αυτοί τον έκαναν αρχηγό της κυβερνώσας ΝΔούλας και πρωθυπουργό στο προτεκτοράτο μας. Ο άλλος πυλώνας που στήριξε και στηρίζει τον Κούλη είναι η ακροδεξιά φιλελέρα φράξια (Άδωνις, Βορίδης, Πλεύρης κ.ά. φιλελέρικα χουντοειδή). Εν ολίγοις, η εκσυγχρονιστική πτέρυγα του μΠΑτΣΟΚ και οι τσαχπινιές του καριερίστα Άδωνι «έκαναν τον Κούλη μάγκα».

Ξεπληρώνει γραμμάτια ο Κούλης;

Αν δει κανείς το βιογραφικό του Κυριάκου Πιερρακάκη διαμορφώνει την εντύπωση ότι ο διορισμός δεν ήταν ρουσφετολογικός αλλά αξιοκρατικός. Αυτό που στ΄ αλήθεια συμβαίνει είναι ότι ο Κούλης έδειξε μια στοιχειώδη εξυπνάδα και διάλεξε κάποιους με αξιόλογα βιογραφικά σ΄ αυτό το παιγνίδι των πολιτικών ισορροπιών με τις εσωκομματικές και εξωκομματικές δυνάμεις που τον στήριξαν και τον στηρίζουν. Το ζήτημα αυτών των «ισορροπιών» θα μας απασχολήσει και στο άμεσο μέλλον.

Το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο  υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης διαθέτει τόσο τα τυπικά προσόντα της θέσης * όσο και την πιστοποίηση της ευδόκιμης ως τώρα δράσης του (θητεία) σε πολιτικές και τεχνοκρατικές θέσεις ** καθιστά το σκάνδαλο που εντόπισα ακόμα πιο κραχτό!

Ποιο είναι το σκάνδαλο;

Να το σκάνδαλο!

Ολοκληρώθηκε η διάθεση 110.000 αδειών λογισμικού σε φορείς του Δημοσίου

Η υπουργάρα μας, άλλη υπουργάρα κι αυτός μετά τον Άδωνι, δεν έκανε τον κόπο να απαντήσει στα ερωτήματα-σχόλια ενός πολίτη στο σχετικό τιτίβισμα του λογαριασμού του. Δεν έκανε επίσης τον κόπο να σχολιάσει ούτε ο Δημοσθένης Αναγνωστοπούλος (Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και Καθηγητής, τ. Πρύτανης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου). Τους λογαριασμούς στα social media μάλλον τους έχουν για να βάζουν like (likeιζουν) τα πρόβατα.

Δεν θα ασχοληθώ με τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες (απιστία κατά του δημοσίου, ενδεχόμενο χρηματισμό κ.ά. πιθανά ποινικά αδικήματα και κακουργήματα). Αυτά είναι αρμοδιότητα της ανύπαρκτης «Ελληνικής Δικαιοσύνης». Θα δώσω περαιτέρω έμφαση στο πολιτικό σκάνδαλο. Αυτό μόνο μ΄ ενδιαφέρει και με απασχολεί σαν πολίτη. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 28,43 εκατομμύρια ευρώ που χάρισαν στο διεθνές λαμόγιο Bill Gates και την Microsoft.

Δεν είμαστε ούτε στην αρχή της γιορτής. Τα καλύτερα για τους άριστους (δηλ. άχρηστους) του Κούλη έρχονται!

ΥΣ. Περίμενα υπομονετικά κάποιες μέρες, επειδή δεν είμαι εμπαθής και ως αριστοκράτης έχω αστική παιδεία και τηρώ τους κανόνες δεοντολογίας. Αυτή η επιλογή μου ήταν τελικά προς όφελος μου. Μέρα με τη μέρα σκεφτόμουν και πιο ψύχραιμα και συνετά. Είμαι πλέον έτοιμος να τους πάω πίπα-κώλο-εμπλοκή. Θα πάει μακριά η βαλίτσα. Την υγεία μου να έχω και ακμαίος να είμαι. Συνιστώ μάλιστα στους φωστήρες της κυβέρνησης του Κούλη να σκεφτούν σοβαρά, το ενδεχόμενο, εφεξής, να μου χορηγηθεί αστυνομική προστασία. Αν πάθω κάποιο «ατύχημα» θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν. Βέβαια είμαστε η χώρα με αρκετά ορφανά χτυπήματα, ανεξιχνίαστες δολοφονίες και «ατυχήματα» που πάνε στο αρχείο.

> art-io


[1] κομπραδόρος

Η λέξη είναι comprador από τα πορτογαλικά, και σημαίνει κανονικά «αγοραστής» (ίδια και στα ισπανικά, compratore στα ιταλικά). Στην Κίνα οι κομπραδόροι ήταν οι επικεφαλής του ντόπιου προσωπικού των ξένων εταιρειών και ταυτόχρονα οι μεσολαβητές ανάμεσα στα ξένα αφεντικά και τους ντόπιους πελάτες. Από τον ρόλο αυτών των διαμεσολαβητών, ο όρος επεκτάθηκε σε όλα τα αποικιοκρατικά καθεστώτα και στο κομμάτι της αστικής τάξης που γίνεται υποχείριο των ξένων συμφερόντων. Στα νεοαποικιοκρατικά καθεστώτα η τάξη αυτή (comprador class, comprador bourgeoisie, comprador capitalists) εξακολουθεί να λειτουργεί εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του διεθνούς καπιταλισμού, για να βλογάει και τα δικά της γένια.

* Αποφοίτησε το 2001 από το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και σπούδασε πληροφορική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μέχρι το 2005. Είναι επίσης απόφοιτος της σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ (μάστερ στις Δημόσιες Πολιτικές – 2007) και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (μάστερ στην Τεχνολογική Πολιτική – 2009).

** Από το 2015 μέχρι το 2019 θήτευσε ως Διευθυντής Ερευνών του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού ερευνών «διαΝΕΟσις»

ΝΔούλα Κομπραδόρων

 

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!!